Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Περί τέχνης και πολιτισμού και πάλι ο λόγος.

 

    "...  Ο Μουσταφά Μοντ έκανε χειραψία και με τους τρεις, αλλά απευθύνθηκε στον Άγριο: "Ώστε δεν σας αρέσει και πολύ ο πολιτισμός, κύριε Άγριε", είπε.
    Ο Άγριος τον κοίταξε. Είχε ετοιμαστεί να πει ψέματα, να παλληκαρίσει, να μείνει σκυθρωπός και κλεισμένος στον εαυτό του, αλλά ξεθαρρεμένος από την καλή προαίρεση και την εξυπνάδα που διάβασε στο πρόσωπο του Ελεγκτή, αποφάσισε να πει την αλήθεια, να μιλήσει ειλικρινά. "Όχι", κούνησε το κεφάλι.
    Ο Μπέρναρντ ταράχτηκε και κοίταξε ολόγυρα τρομοκρατημένος. Τι θα νόμιζε ο Ελεγκτής? Να χαρακτηριστεί φίλος ενός ανθρώπου που είπε ότι δεν του αρέσει ο πολιτισμός -και που το είπε ευθαρσώς, και μάλιστα στον ίδιο τον Ελεγκτή!- ήταν κάτι φοβερό. "Μα,Τζον..." άρχισε να λέει. Ένα βλέμμα του Μουσταφά Μοντη τον ανάγκασε να σωπάσει ταπεινωμένος.
    "Βέβαια -συνέχισε ο Άγριος- παραδέχομαι ότι υπάρχουν μερικά πολύ χαριτωμένα πράγματα. Όλη αυτή η μουσική ολόγυρά μας, λόγου χάρη..."
    "Συχνά χίλια λαλούμενα τριλλίζουνε στ' αφτιά μου, και συχνά φωνές". 
    Το πρόσωπο του Άγριου φωτίστηκε από μια ξαφνική χαρά. "Το έχετε διαβάσει κι εσείς?" ρώτησε.       "Νόμιζα ότι το βιβλίο αυτό δεν το ήξερε κανένας εδώ στην Αγγλία".
    "Σχεδόν κανένας. Είμαι ένας από τους πολύ λίγους. Βλέπεται, είναι απαγορευμένο.Αλλά αφού εγώ θεσπίζω τους νόμους, μπορώ και να τους παραβώ. Ατιμωρητί, κύριε Μάρξ", πρόσθεσε γυρίζοντας προς τον Μπέρναρντ. "Κάτι που εσείς δεν μπορείτε να κάνετε".
       Ο Μπέρναρντ βυθίστηκε σε ακόμα πιο απελπισμένη δυστυχία.
   "Και γιατί είναι απαγορευμένο?" ρώτησε ο Άγριος. Μέσ στον ενθουσιασμό του που είχε συναντήσει κάποιον που είχε διαβάσει Σαίξπηρ, είχε, για μια στιγμή, λησμονήσει όλα τ' άλλα.
    Ο Ελεγκτής σήκωσε τους ώμους. "Γιατί είναι παλιός, αυτός είναι ο κύριος λόγος. δεν έχουμε εδώ καμία σχέση με τα παλιά πράγματα".
    "Όμως αν είναι ωραία?"
    "Ιδίως όταν είναι ωραία. Η ομορφιά είναι ελκυστική, και δεν θέλουμε να θέλγουν τους ανθρώπους τα παλιά πράγματα. Θέλουμε να τους αρέσουν τα καινούργια".
    "Μα αφού τα καινούργια είναι ανόητα και φρικτά. Εκείνες οι αισθησιοταινίες που δείχνουν μόνον ελικόπτερα που πετούν και στις οποίες αισθάνεσαι τους ανθρώπους να φιλιούνται". Έκανε έναν μορφασμό.
    "Τραγιά και πίθηκοι!" Μόνο τα λόγια του Οθέλλου βρήκε για να εκφράσει την περιφρόνηση και το μίσος του.  ..."


Απόσπασμα από τον βιβλίο "Ο Θαυμαστός καινούργιος κόσμος"  του Άλντους Χάξλεϊ.


Μόνο τα λόγια του Οθέλλου βρήκε ...Υ.Σ. Θα ήθελα να αντιγράψω ολόκληρο το 16ο κεφάλαιο μα φοβήθηκα πως θα κουράσω.
Πρώτη έκδοση 1932...

6 σχόλια:

 1. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το απόσπασμα που παρέθεσες.
  Καλό σου απόγευμα, φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Funky Monkey και πριν από χρόνια που το διάβασα και τώρα που ξαναέπεσε στα χέρια μου για δεύτερη ανάγνωση, στο 16ο κεφάλαιο κόλλησα. Από ολοκληρο το βιβλίο το 16ο κεφάλαιο...
  Καλό σου βράδυ και πάλι :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, αλλά το απόσπασμα που μας παραθέτεις "μιλάει" πολύ καθαρά για το τι ζούμε πάλι στις μέρες μας... και άσε που με κάθε ευκαιρία, ακούμε και βλέπουμε το αίσχος αυτής της παράστασης παντού, ευτυχώς ο χορός του κύκνου στο υπέροχο video, μας γεμίζει γλύκα!
  Καλό βραδάκι Ζωή μου! :

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στεφανία πόσο μπροστά από την εποχή του μπορεί να είναι ένας άνθρωπος? Αυτός ήταν πολύ μπροστά!!!
   Όσον αφορά τη Λίμνη των Κύκνων, είναι το αγαπημένο μου σημείο. Και η καλύτερη απόδοση για ΄μένα το συγκεκριμένο βιντεάκι.
   Όνειρα φωτεινά και ανοιξιάτικα για απόψε!!!

   Υ.Γ. Αύριο, τον καφέ μου, θα τον πιω διαβάζοντας την ανάρτησή σου. Με το θολωμένο μυαλό που έχω σήμερα, ξεκίνησα να την διαβάζω και γρήγορα κατάλαβα πως άδικα χάνω το χρόνο μου. Και αύριο μέρα είναι. Επομένως εν αναμονή ο δικός μου σχολιασμός... :)

   Διαγραφή
 4. Έργα σταθμός στην ιστορία της λογοτεχνίας. Καλό σου βράδυ Ανέσπερη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και Γιάννη. Πρώτη έκδοση το έτος 1932! Το έτος 1932!!!
   Καλό σου βράδυ Γιάννη!!!

   Υ.Γ. Πέταξα πολλές φωτογραφίες σήμερα απο την φωτογραφική μηχανή μου. Κράτησα δύο για ΄σένα. Χειμωνιάτικες. Σε κάποια ανάρτηση που θα επισυνάψω φωτογραφίες, θα τις προσθέσω κι ας είναι και ξόφαλτσες με το θέμα της ανάρτησης. :)

   Διαγραφή