Σάββατο, 7 Μαΐου 2016

Ο ορισμός της ερωτικής ματαίωσης.


Η συζήτηση της παρέας γύρισε κάποια στιγμή στο θέμα του έρωτα και την ματαιότητά του ή την πάγια κατάσταση στην οποία μπορεί να παραμείνει. Η σκέψη ανέτρεξε σε μια παλιά συνέντευξη του ιερέα και ψυχοθεραπευτή Φιλόθεου Φάρου, τον οποίο πραγματικά θαυμάζω για τον καυστικό λόγο του. Ο Φιλόθεος Φάρος είναι "μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου της γραφής και των μεταφυσικών και θεολογικών αναζητήσεων" και δεν θυμάμαι κάτι από όσα λέει σε συνεντεύξεις του να με βρήκε αντίθετη. Πολύ συχνά όταν βρίσκομαι στο σπίτι απασχολημένη με δουλειά ή χόμπι βάζω στο youtube κάποια από τις πολλές συνεντεύξεις του και χάνω την αίσθηση του χρόνου ακούγοντάς τον.
Έψαξα λοιπόν την εκπομπή, βρήκα το συγκεκριμένο σημείο και το παραθέτω :

(Ιούνιος 2013. Απόσπασμα από την εκπομπή "Απόστροφος" με το δημοσιογράφο Ζαχαρία Σώκο. Φιλοξενούμενος της εκπομπής ο Φιλόθεος Φάρος.)

Ζαχαρίας Σώκος : "Πως ορίζεται η ερωτική ματαίωση?"
Φιλόθεος Φάρος : "Τι είναι έρωτας. Έχουμε τους επιστήμονες οι οποίοι περιγράφουν τον έρωτα σαν ένα υδραυλικό σύστημα. Ροές, εκροές, εισροές κλπ. Και έχουμε τους παπάδες οι οποίοι παρουσιάζουν τον έρωτα σαν θανάσιμο αμάρτημα.
Ο έρωτας είναι η βασική ανθρώπινη ανάγκη. Σε τι συνίσταται? Στην ανάγκη της κοινωνίας του ανθρώπου με τον άλλον. Και της ένωσης του ανθρώπου, του όλου ανθρώπου με τον όλον άνθρωπο. Η ερωτική ανάγκη δεν είναι η εκσπερμάτωση στον οίκο ανοχής. Η ερωτική ανάγκη, η πίεση αυτή η σεξουαλική που αισθάνεται ο άνθρωπος, είναι εκείνο το όπλο που χρησιμοποιεί η φύση όταν με άλλο τρόπο αυτή η βασική ανάγκη της κοινωνίας και της ένωσης του όλου ανθρώπου με τον όλον άνθρωπο (γιατί δεν υπάρχει τίποτε άλλο, ο άνθρωπος είναι ενιαίος, δεν μπορείς να αυτονομήσεις μια διαδικασία του, είτε αυτό είναι η λογική του, είτε αυτό είναι το συναίσθημά του, είτε αυτό είναι το σώμα του, όποια προσπάθεια αυτονόμησης της ανθρώπινης φύσης, οδηγεί σε πανωλεθρία)... Λοιπόν. Έρωτας είναι η ανάγκη του όλου ανθρώπου να κοινωνήσει και να ενωθεί με έναν όλον άνθρωπο. Και η κοινωνία. Τι είναι η κοινωνία? Η κοινωνία είναι να μοιραστείς τις πιο βαθιές σου εμπειρίες, και πιο πολύ απ' όλα την κατάντια σου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ερωτικό από το να μοιραστείς με έναν άλλο άνθρωπο τα πιο βαθιά σου πράγματα, και ιδιαίτερα τη δειλία σου την ανεπάρκειά σου, τους φόβους σου..."

Ε τώρα αυτή η επιλεκτική μνήμη πως λειτουργεί, απορίας άξιο είναι...6 σχόλια:

 1. Εξαιρετικό το κείμενο που παραθέτεις!
  Αχ! αυτός ο έρωτας, θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες, έτσι δεν είναι;
  Πρέπει όμως να σου πω, πως είναι απαραίτητο να περάσει κανείς μέσα από τον Έρωτα για να γνωρίσει την Αγάπη... γιατί "ως γνωστόν" ο έρωτας είναι εφήμερος και πάντα όταν τελειώνει σου αφήνει μια αλλόκοτη γεύση!
  "Ο Έρωτας είναι η Αγάπη που έχασε το δρόμο της", κάπου το αναφέρει ο Κρισναμούρτι και προσωπικά αυτή η φράση "μιλάει" πολύ ξεκάθαρα μέσα μου!
  Η Ελληνική γλώσσα επίσης είναι η μοναδική που χρησιμοποιεί δυο λέξεις, όταν θέλει να μιλήσει γι αυτά τα αισθήματα: Αγάπη και Έρωτας!

  Να έχεις ένα όμορφο Κυριακάτικο βραδάκι και χρόνια πολλά για την σημερινή μέρα γλυκιά μανούλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο έρωτας, η κοινωνία του ενός όλου ανθρώπου με τον άλλον όλον άνθρωπο όπως λέει ο Φιλόθεος Φάρος, είμαι σίγουρη, αν και δεν τον έχω γνωρίσει, πως δεν σου αφήνει αυτήν την αλλόκοτη γεύση που λες και δεν είναι εφήμερος. Ο αληθινός έρωτας είναι όλα αυτά που αναφέρει στη συνέντευξή του και αν είσαι από τους τυχερούς και τον συναντήσεις, μόνο πληρότητα θα σε κάνει να αισθανθείς και μόνο μπροστά θα σε πάει. Θα παραμείνει έρωτας και θα γεννήσει την αγάπη που αρμονικά θα συνυπάρχουνε στη σχέση.
  Ναι ξέρω. Ίσως να σκέφτεσαι τώρα "και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα" ή το άλλο το πιο πεζό "και ύστερα ξύπνησες"...
  Χρόνια μας πολλά Στεφανία μου και να τα χαιρόμαστε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εξαίρετη η θέση του Φιλόθεου Φάρου και με μεγάλο ενδιαφέρον και αλήθεια.
  Τώρα στο θέμα "έρωτας" δεν θέλω να δώσω διαστάσεις μυθιστορηματικές γιατί είναι κάτι χιλιοειπωμένο και αν θέλετε υπερεκτιμημένο.
  Καλό βράδυ Ζωή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και πάνω απ' όλα αληθινή! Γιατί φίλε Γιάννη, λέμε πως ο έρωτας είναι υπερεκτιμημένος ακριβώς γιατί δεν αφήνουμε να φανούν οι ρωγμές μας, οι ουλές μας (η κατάντια μας). Προσπαθούμε να τις καλύψουμε γιατί αφήνοντάς τες εκτεθειμένες είμαστε ευάλωτοι και φοβάστε. Και αν καμιά φορά ο ένας από τους δυο αφήσει τις ουλές του να φανούν ο άλλος δεν ανταποκρίνεται με την ίδια λογική γι' αυτό δεν πετυχαίνει η συνταγή. Άποψή μου.
  Την καλημέρα μου και πάλι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν θα έλεγα ότι αυτός, κατά τη γνώμη μου, είναι ο λόγος που αποκαλώ την "διαλεκτική περί έρωτος" κάπως υπερεκτιμημένη.
   Απλά θέλω να πω ότι βλέπω να μιλάμε ώρες ολάκερες για αυτόν, την αγάπη, με όρους "πνευματικούς", ιδεαλιστικούς, απονευρωμένους από τις αισθήσεις. Και σαν λέω αισθήσεις εννοώ ηδονή Ζωή.
   Επίσης χρησιμοποιούμε τον "έρωτα" χάπι δια πάσαν νόσο.
   Δεν είναι έτσι. Και να εκφραστώ αναφέροντας τα λόγια στο τραγούδι του Λοίζου "μα τι να πω τέλος πάντων, ντρέπομαι και να το πω, πως είν' ωραίος ο κόσμος επειδή σ' αγαπώ".
   Έτσι η ματιά μας περιορίζεται στην ανακύκλωση ενός άκρατου ρομαντισμού, μιας ευνουχισμένης και ρομαντικής αγάπης έξω από τα δρώμενα της ζωής και της κοινωνικής πραγματικότητας.
   Όμορφο απόγευμα.

   Διαγραφή
  2. ΟΥΦ!!! Από λάθος θα σου διέγραφα παρά λίγο το τελευταίο σου σχόλιο, ενώ ήθελα να σου απαντήσω!!! Δεν κατάλαβα πως το γλίτωσα τελευταία στιγμή!!!
   Λοιπόν, στο θέμα μας. Οι αισθήσεις, η ηδονή δηλαδή, είναι πιστεύω το πιο εύκολο και διαχειρήσιμο κομμάτι του έρωτα. Μα εδώ ο πατέρας Φιλόθεος, μιλάει για το πιο πνευματικό κομμάτι του. Εκείνο που δεν προξενεί κενά στην ψυχή, αντίθετα τα καλύπτει. Αλλά κατά πως φαίνεται, αυτό το κομμάτι του έρωτα έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει. Η εποχή μας έγινε φαστ-φουντ ακόμη και σ' αυτον τον ίδιο τον έρωτα και όπως τρώμε πρόχειρα ένα σάντουιτσ για να χορτάσουμε απλά και δεν κάνουμε τον κόπο να απλώσουμε ένα τραπεζομάντηλο στο τραπέζι, να βάλουμε το σερβίτσιο μας για να απολαύσουμε το μαγειρεμένο φαγητό μας που αφιερώσαμε χρόνο για να το μαγειρέψουμε, έτσι ξεχάσαμε πως "ο έρωτας είναι η κοινωνία του ενός όλου ανθρώπου, με έναν άλλο όλο άνθρωπο".
   Κατά τ' άλλα (...), η τοποθέτησή σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. :)
   Επίσης όμορφο απόγευμα!!! (http://www.lifo.gr/now/tech_science/99835)

   Διαγραφή