Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017

Μαθαίνω.


    Με μια αντιγραφή ενός ακόμα κειμένου που με άγγιξε πολύ, θα δώσω τις δικές μου ευχές για το νέο έτος στα πρόθυρα του οποίου βρισκόμαστε. 
    Δεν έχω φτάσει ακόμη στο σημείο που θα μπορούσα να πω ότι τα έχω μάθει όλα όσα αναγράφονται παρακάτω, τα περισσότερα από αυτά, ίσως, ΝΑΙ. 
   Όσο όμως ζω, θα συνεχίζω να μαθαίνω και να ψάχνω συνέχεια για το ουσιώδες. 

Ειρηνικά και δημιουργικά να κυλήσει η χρονιά σου 
άγνωστε αναγνώστη μου!!!


   "Θα έπρεπε καλύτερα να προσπαθήσω να πω τι μου έμαθαν οι συναντήσεις, οι αποχωρισμοί, οι ανακαλύψεις, οι εκθαμβωτικές λάμψεις και οι απογοητεύσεις για την ανακάλυψη και την διαμόρφωση του εαυτού μου, και πώς επηρέασαν την πορεία της ζωής μου.
   Έτσι έμαθα ότι η ζωή δεν είναι παρά συναντήσεις και αποχωρισμοί, και ότι είναι στο χέρι μας να τους βιώνουμε αποδεχόμενοι να γίνουμε πιο υπεύθυνοι αντιμετωπίζοντάς τους.
   Έμαθα επίσης ότι, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, υπάρχει πάντα το στοιχείο του απρόβλεπτου και επομένως είναι στο χέρι μου να μάθω να δέχομαι τα απίθανα δώρα ή και τους τις αδικίες που μπορεί να προκύψουν μέσα στην απεραντοσύνη μιας ημέρας.
   Έμαθα φυσικά και να ζω στο παρόν, να πατάω καλά μέσα στη στιγμή, να μην μένω εγκλωβισμένος στο παρελθόν μου, ούτε να αφήνω να με κατακλύζουν οι προβολές ενός υπερβολικά ουτοπικού μέλλοντος.
   Έμαθα μετά από πολύ καιρό να ευχαριστώ, κάθε πρωί, τη Ζωή για την παρουσία της μέσα μου και γύρω μου, για να την τιμώ όποτε μπορώ, να την σέβομαι σε κάθε περίσταση, να την ενεργοποιήσω με τις δυνατότητες και τα όρια που διαθέτω.
   Έμαθα με δυσκολία να αγαπώ τον εαυτό μου, όχι με ναρκισσιστική ούτε με εγωκεντρική αγάπη (παρόλο που ο πειρασμός ήταν μεγάλος) αλλά με αγάπη γεμάτη με καλοσύνη, σεβασμό και ανεκτικότητα.
   Έμαθα μετά από πολλές προσπάθειες και δισταγμούς να σέβομαι τον εαυτό μου, τολμώντας να πω όχι όταν έρχομαι αντιμέτωπος με ζητήματα που δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητές μου και στην ευαισθησία μου.
    Έμαθα με μεγάλο ενθουσιασμό ότι η ομορφιά είναι παντού, στο πέταγμα ενός πουλιού, στην κίνηση ενός παιδιού που πάει να πιάσει μια πεταλούδα που φτερουγίζει ή ακόμα στο χαμόγελο ενός γέροντα που συναντώ στο διάβα μου.
   Έμαθα με υπομονή ότι κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο διαρκεί ένας έρωτας και ότι κάθε ερωτική σχέση είναι μια σχέση με ρίσκο. Και πήρα το ρίσκο.
   Έμαθα με μεγάλη μου έκπληξη ότι ο χρόνος επιταχύνεται με τα χρόνια που περνάνε και ότι είναι σημαντικό να μην προσθέσω χρόνια στη ζωή, αλλά ζωή στα χρόνια.
   Έμαθα, παρά τη θέλησή μου, ότι ήξερα πολλά με το μυαλό μου και λίγα με την καρδιά μου.
  Έμαθα ότι μπορούσα να τολμήσω να ζητήσω, αν ριψοκινδύνευα να παίρνω μια απάντηση όσο αποστερητική και απογοητευτική και να ήταν, ότι μπορούσα να δέχομαι πράγματα, χωρίς να αισθάνομαι υποχρεωμένος να ανταποδώσω, ότι μπορούσα να δίνω χωρίς να εισβάλλω στο χώρο του άλλου και να λέω όχι χωρίς να πληγώνω.
   Έμαθα, χωρίς καν να προσπαθήσω, ότι είχα ανάγκες και ότι δεν έπρεπε να τις συγχέω με τις επιθυμίες μου.
   Έμαθα με ανακούφιση ότι μπορούσα να ξεμάθω όλα τα άχρηστα πράγματα που με μπλόκαραν εδώ και χρόνια.
   Έμαθα με χαρά να φυτεύω δέντρα, είναι το πιο ζωντανό δώρο που μπορώ να κάνω μέχρι να πεθάνω σε αυτόν τον υπέροχο πλανήτη που φιλοξένησε τους προγόνους μου, και κυρίως τους γονείς μου.
   Έμαθα ήσυχα να δέχομαι τη σιωπή και να διαλογίζομαι για λίγα λεπτά κάθε μέρα ώστε να αφήνω στις δονήσεις του σύμπαντος την δυνατότητα να με φτάνουν και με εξημερώνουν λίγο ακόμα.
   Ναι, έμαθα πολλά στη ζωή μου και όμως ψάχνω ακόμα το ουσιώδες".
Jacques Salomé
Πηγή : http://enallaktikidrasi.com

14 σχόλια:

 1. Ζωή να σου ευχηθώ ολόψυχα, Καλή χρονιά με κάθε όμορφη, γόνιμη και υγιή στιγμή στη ζωή σου και στα αγαπημένα σου πρόσωπα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εύρωστη, ήρεμη και ξέχειλη από αγάπη να είναι για ΄σένα και τους αγαπημένους σου η χρονιά φίλε Γιάννη!!!
   Και με πολλές όμορφες εκπλήξεις!!!
   Καλή Πρωτοχρονιά - Καλή Χρονιά!!!

   Διαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αριάδνη μου σου ζητώ συγνώμη γιατί εκ παραδρομής διέγραψα τις όμορφες ευχές που μου άφησες... :(
   Αντεύχομαι θερμά και από καρδιάς!!!
   Μια αγκαλιά ζεστή!!! <3

   Διαγραφή
 3. Μαζί μάθαμε για μας, Ζωή μου και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε, γιατί όταν κανείς κατανοήσει πως η ζωή είναι μια αλυσίδα από μικρές μικρές στιγμές στο παρόν τότε αυτές γίνονται και δάσκαλοι του!
  Έμαθα να μη με χορταίνει η μάθηση και εύχομαι όσο ζούμε Ζωή μου, να συνεχίσουμε να γεμίζουμε τη καρδιά μας με όμορφες στιγμές που τελικά αυτές είναι η Αγάπη!
  Επίσης έμαθα, πως οι ευχές για να υλοποιηθούν πρέπει κανείς να βάλει το χεράκι του, γιατί τίποτα δεν γίνεται μαγικά!
  Γι αυτό και εύχομαι αυτή τη χρονιά, να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια να υλοποιήσουμε ότι επιθυμούμε βαθιά!

  Με πολύ αγάπη σου στέλνω μια τρυφερή αγκαλιά με σκοπό να σε ζεστάνει πραγματικά! <3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στεφανία μου,
   Μεγάλο σχολείο η ζωή! Αρκεί να έχεις την ωριμότητα κάθε τι που σου συμβαίνει, να το αξιολογείς σαν ένα μικρό ή μεγάλο μάθημα το οποίο θα σου χαρίσει λίγη περισσότερη σοφία από αυτήν που είχες πριν.
   Βέβαια, ευχής έργο θα ήταν, να μπορούσαμε να μάθουμε κάτι και από τα παθήματα των αγαπημένων μας προσώπων, αλλά δυστυχώς (ή μήπως τελικά ευτυχώς?), μόνον από προσωπικά βιώματα μαθαίνουμε...
   Είθε λοιπόν, να έχουμε τη δύναμη, και όπως λες, την απαραίτητη ενέργεια, για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα και να υλοποιήσουμε τα επιθυμητά!!!
   Μια ζεστή, μεγάλη και γιορταστική αγκαλιά σου στέλνω κι εγώ με τη σειρά μου!!!
   Όσο για τις ευχές μου για το νέο έτος? Τις καλύτερες ασφαλώς!!!

   Διαγραφή
 4. Μπράβο Ζωή μου που εβαλες αυτο το αρθρο...πραγματι δεν σταματαμε να μαθαίνουμε σ αυτην την ζωή...και τι ομορφα "έμαθα" ηταν αυτά..!! ας ψαχνουμε το ουσιώδες που λες και εσύ....εκει κρύβονται.. τα παντα .. να έχεις μια ομορφη χρονια γεματη με τα ουσιώδες της... φιλακιααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα ΄θελα, αν γινόταν, κάποτε να καταλάβω περί τίνος πρόκειται όταν μιλώ γι' αυτό το ουσιώδες που ψάχνω Ρούλα μου. Καμιά φορά μπερδεύω το σκοτάδι με το φως και τότε χάνομαι. Αν και εντελώς απροσδιόριστο και συγκεχυμένο, συνεχίζω να το αναζητώ. Έχω καταλήξει πως ο δρόμος για τον δρόμο είναι το ουσιώδες που γυρεύω. Επηρεασμένη προφανώς απ' την Ιθάκη...
   Δε βαριέσαι! Ας μαθαίνουμε στην πορεία προς την πηγή, κι ας φύγουμε διψασμένοι όταν έρθει η ώρα...
   Κι άλλη διαδικτυακή μεγάλη αγκαλιά σου στέλνω!!!
   Να είσαι πάντοτε υγιής!!!

   Διαγραφή
 5. Καλημέρα κορίτσι μου σου αφήνω εδώ την πρόσκληση μου για να με επισκεφτείς αν θες
  http://ghinimatia.blogspot.gr/2018/01/blog-post_31.html
  Θα χαρώ να σε δω! Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωωωωω!!!
   Μαίρη, ήδη σε επισκέφτηκα!!!
   Δώσε μου παιχνίδι εμένανε και πάρε μου την ψυχή :)
   Παρούσα λοιπόν!!! :)

   Διαγραφή
 6. Καλησπέρα προς καλημέρα! Δεν έχω βρει πουθενά το email σου. Στείλε στο δικό μου ένα σήμα για να το έχω και να πάρεις και το banner του παιχνιδιού. Φιλιά πολλά!
  To link είναι στο μπλογκ μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλημέρα γλυκιά μου ήρθα για πρωινή επίσκεψη,( κουλουράκια δεν βλέπω στο τραπέζι με το καφέ!)Όλα όσα γράφεις από τη πηγή σου είναι και δικός μου τρόπος ζωής. Λέω κάθε πρωί "ευχαριστώ" και ζω τα πάντα με την σκέψη πως ..όλα θα πάνε καλά..αρκεί να δίνω και να παίρνω αγάπη από όλους όσους αγαπώ( το κόσμο ολόκληρο!!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεωργία μου καλώς ανταμώσαμε και πάλι!
   Ένα "ευχαριστώ" κάθε πρωί, είναι αυτό που σου αλλάζει την οπτική γωνία με την οποία βλέπεις και αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα γύρω σου! Και το γεγονός ότι κάνεις λόγο για "αγάπη" δεν είναι καθόλου τυχαίο...
   Λοιπόν, τα κουλουράκια για ένα χρονικό διάστημα η κόρη μου μου τα απαγόρευσε, μέχρι να χάσω μου είπε το βάρος που έχω πάρει. :( Αν το ΄ξερα όμως πως θα πέρναγες, κάτι θα είχα αγοράσει, να είσαι σίγουρη. Και δεν λέω κάτι θα είχα ετοιμάσει γιατί με την κουζίνα δεν ... το ΄χω! Είσαι πολύ τυχερή που ο σύζυγος και αγαπημένος σου σύντροφός μπαίνει μέσα στην κουζίνα και κάνει όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που κατά καιρούς βλέπω...
   Σου στέλνω τη θετική μου ενέργεια και σκέψη!!!

   Διαγραφή